HAARDHOUT
BRIKETTEN
Tips
Bio Briketten
Pinikay briket
RUF briket
de Voordelen van Briketten
✓ Constante warmte: branden lang en gelijkmatig.
✓ Hoge energie-inhoud: meer warmte per kilo dan de meeste houtsoorten.
✓ Laag vochtgehalte: meestal < 8%, waardoor ze schoon en efficiënt branden.
✓ Weinig opslagruimte nodig: compact verpakt.
✓ Schoon stoken: minder rook en roetaanslag.
✓ Eenvoudig te stapelen en te doseren.
de Voordelen van Haardhout
✓ Sfeervol vlammenspel: mooi vuurbeeld en knisperend geluid.
✓ Snel warmte (bij zachte houtsoorten zoals berk of els).
✓ Langdurige gloed (bij harde houtsoorten zoals eik of essen).
✓ Goed te combineren met briketten voor optimale warmte en sfeer.
✓ Direct stookklaar als het ovengedroogd is.
✓ Natuurlijk product met karakteristieke geur en uitstraling.
Zwitserse aansteekmethode
De Zwitserse aansteekmethode is eigenlijk een kampvuurtje op z’n kop: je steekt van bovenaf aan.
Zo werkt het:
-
Onderaan leg je de grootste houtblokken of houtbriketten.
Daarboven leg je middelgrote blokken.
Nog hoger leg je dun hout en aanmaakhout. -
Helemaal bovenop leg je een aanmaakblokje en die steek je aan.
Belangrijke tips:
✓ Gebruik altijd een aanmaakblokje en aanmaakhout om je houtbriketten aan te steken.
✓ Zorg tijdens het aansteken voor voldoende luchttoevoer in je kachel.
✓ Bewaar briketten binnen en droog; niet buiten onder een afdakje.
✓ Leg niet te veel briketten en/of haardhout tegelijk in de kachel om oververhitting te voorkomen.
Voordeel:
Het vuur brandt van boven naar beneden, waardoor je minder rook, een schonere verbranding en sneller warmte krijgt.